Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Vinyl behang kopen en plaatsen: Tips en inspiratie

Vinylbehangpapier bestaat geheel of gedeeltelijk uit Vinyl. Dit is een plasticsoort die er voor zorgt dat wanden of muren spatwaterbestendig en reinigbaar zijn. Vinylbehang is dus het ideale behangpapier in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Er bestaan 4 soorten vinylbehang: Op basis van papier of textiel, schuimvinyl en opgeschuimd vinyl.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

1. Vinylbehang op basis van textiel

De basislaag van dit behang bestaat uit een linnen rug. De plaatsingswijze is iets moeilijker dan vinylbehang op basis van papier maar het behang is wel sterker, beter te reinigen en kan tegen agressieve stoffen. Dit vinyl behangpapier wordt dan ook vaak toegepast in openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, kantoren en laboratoriums.

 

2. Vinylbehang op basis van papier

Dit is hest meest gebruikte vinylbehang dat het nauwst aanleunt bij traditioneel behangpapier. Het verschil is dat er als afwerkingslaag een klein kunststof laagje werd aangebracht (Vinyl). Dit vinylbehang is dus ideaal om toe te passen in kwetsbare ruimtes zoals de keuken, kantoor en woonkamer.

 

3. Schuimvinyl

Deze behangsoort bestaat uit een volledige vinyllaag van zo’n 2à3 mm dik. Het wordt op de wand aangebracht met een speciale lijm en is sterk, elastisch, stootvast en reinigbaar. Dit soort vinylbehang wordt vaak toegepast in sportzalen, ziekenhuizen en kantoren.

 

4. opgeschuimd vinyl

Bij opgeschuimd vinyl wordt vinyl in schuimvorm aangebracht op het papier. opgeschuimd vinylbehang lijkt op sierpleister en kan makkelijk overschilderd worden. Het nadeel van deze behangsoort is dat het snel vuil wordt wanneer er gerookt wordt in de kamers.

 

Vinylbehang verven of schilderen

Het verwijderen van vinylbehang kan al snel een kostelijke klus worden waar heel wat tijd inkruipt. Gelukkig kan je vinylbehang in de meeste gevallen ook overschilderen, wat zorgt voor een goedkoop en fris resultaat.

vinylbehang schilderen

Vinylbehang verven is mogelijk wanneer gebruik werd gemaakt van een kwalitatieve weekmaker. Dit is een inwendige stof die ervoor zorgt dat het papier soepel blijft. Bij sommige vinylbehangen kan bij het verven de weekmaker naar het oppervlak komen, wat zorgt voor een kleverig gevoel. Ook als de verf na het schilderen opgedroogd is zal de weekmaker ervoor zorgen dat het vinylbehangpapier plakkerig blijft aanvoelen.

Allemaal goed en wel, maar hoe weet je of je vinylbehang de geschikte weekmaker bevat?

Simpel! Alvorens je de volledige kamer gaat schilderen test je eerst een klein stukje uit. Voelt na het drogen van de verf alles goed aan, dan heb je geluk en kan je het vinylbehang volledig verven. Anders zit er niets anders op dan het vinylbehangpapier te verwijderen.

Op interieurvoorbeelden vind je heel wat badkamers voorbeelden waar gebruik gemaakt werd van behangpapier.