Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Behangpapier kiezen: Patronen, motieven en accentwanden

Een geslaagd ontwerp heeft alles te maken met een weldoordachte keuze van motieven, patronen en wanden. Onopvallende patronen en ééntonige wanden zijn een ‘waiste of money’, dan kan je evengoed de wanden verven. Ga je voor te opvallende muren met knotsgekke patronen dan is de kans groot dat je na enkele uren begint te hallucineren. Alvast enkele tips die zeker en vast zullen helpen bij het maken van de juiste keuze:

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

1. Accenten leggen – Kies de juiste accentmuur!

Het kiezen van accentmuren heeft een grote invloed op de ruimtelijke beleving van de kamer. Zoals je bij bovenstaande voorbeelden kan zien is het contrast soms heel groot!

De verste wand als accentmuur

Dit zal ervoor zorgen dat de kamer naar je toe wordt gezogen. Ideaal voor lange kamers die je graag wat warmer wil maken, geen goed idee als het gaat over een kleine ruimte!

 

Accent op het plafond

Behangpapier en plafond is een combinatie die niet vaak voorkomt. Toch kan het ook een leuk effect hebben. Donkere kleuren zullen de ruimte lager doen voelen. Ideaal dus voor hoge kamers die je wat gezelliger wil maken.

 

Zijmuren als accentwand

De zijwand bekleden met behangpapier is ideaal als je de kamer visueel groter en langer wil laten lijken. Bij een lijnenmotief zal dit effect nog meer zichtbaar zijn. Wanneer je twee tegenover elkaar liggende wanden bekleedt, zal de kamer nauw aanvoelen.

 

2. Patronen en motieven kiezen

Tegenwoordig bestaan er heel wat behangsoorten . Leder, riet, stof, pleisterlook, zand,… je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat! Wat uiteindelijk de doorslag zal geven is tenslotte het visueel effect. We overlopen even de meest voorkomende patronen:

 

retro behangpapier

Zware motieven

De typische motieven en patronen van vroeger zijn steeds meer terug te vinden in moderne inrichtingen. Het grote verschil met vroeger is dat je ze nu best met mate gebruikt en uitsluitend in kamers die groot genoeg zijn. Eén enkele muur kan voldoende zijn voor een geslaagd interieur. Combineren met een design meubelstuk is zeker een aanrader!

 

behangpapier met lijnen

Lijnen patroon

Gelijnd behangpapier plaatsen is een ware uitdaging. Bij de verkeerde keuze kan de kamer al snel een benauwd gevoel geven. Ook hier is de basisregel: Enkel gebruiken in grote kamers. Behangpapier met lijnenmotief is ideaal om de kamer langer of hoger te laten lijken!

 

jaren 70 behangpapier

Grafische patronen

De grafische motieven zijn typische stijlkenmerken van de jaren ’60 en ’70. Van alle beschikbare patronen is dit waarschijnlijk het behangpapier waar je het minst lang op kan kijken. Kies ook hier voor fijne, subtiele accenten. Probeer ook een wand te kiezen waar je niet dagdagelijks op hoeft te kijken.

 

behangpapier met bloemen

Behangpapier met bloemen

Ook bloemenpatronen lijken steeds meer hun weg terug te vinden in moderne interieurs. Probeer op zoek te gaan naar bloemenbehangpapier dat voorkomt in verschillende formaten. Deze combinatie zorgt voor een verrassend effect. Ook meubilair bekleden met bloemenmotief is een echte aanrader!