Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Hoe behangen - Werkwijze en benodigdheden

Behangen is helemaal niet moeilijk eens je de werkwijze onder de knie hebt. Met behulp van onderstaand stappenplan kan jij nu ook recht behangen zonder blazen en naden.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

Benodigdheden – Goed begonnen is half gewonnen!
Niets vervelender dan starten met de werken en plots te moeten constateren dat je nog naar de winkel moet omdat je iets vergeten bent. Neem onderstaand lijstje mee naar de winkel zodat niets je nog tegenhoudt om er stevig in te vliegen.

 • Afsteekmes
 • Behangborstel
 • Behangersrolletje
 • Behangstripper of afstoomapparaat
 • Breekmes
 • Papborstel
 • Plaktafel
 • Schaar
 • Schietlood met smetlijnmolen of waterpas
 • Trapladder

 

Stappenplan behangen

STAP 1: voorbereiding van de wanden

 • Zorg ervoor dat de kamer zo leeg mogelijk is en dat de vloer en alle meubels zijn afgedekt.
 • Meet de breedte van de te behangen wanden. Heb je kamers dat ongeveer 240 centimeter hoog zijn? Dan heb je voor elke twee meter één rol behang nodig.
 • Als het behang uit één behanglaag ontstaat, volkomen vlak, goed vastzit en schoon is, dan voldoet de ondergrond van behang. Als dit niet zo is, dan moet de oude laag verwijderd worden: Een deel van een wand bevochtig je met een plantenspuit of spons dit doe je met lauw warm water en een scheut afwasmiddel. De oplossing moet vijf tot tien minuten intrekken, probeer nu of het behang makkelijk loskomt. Als deze methode niet werkt, dan moet je een stoomapparaat huren.
 • Hierna verwijder je de schroeven, spijkers, afdekplaten en haken. Met luciferhoutjes markeer je dan de noodzakelijke bevestigingspunten. Zijn er nog beschadigingen of gaten? Deze werk je dan bij met een vulmiddel.

 

STAP 2: Inlijmen en snijden van het behang

Probeer de banen op kamerhoogte te snijden, 8 tot 10 centimeter, van de rol. Leg dit dan omgekeerd op de plaktafel.
Maak de lijm nu aan volgens de bijgeleverde handleiding. Breng dan op twee derden van de baan, in de lengterichting en in het midden lijm aan. Probeer deze zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.

Geef ook extra aandacht aan de randen zodat deze zeker goed vastzitten. Het ingesmeerde deel vouw je dubbel om makkelijk het papier te verplaatsen. Verschuif dan de baan en smeer dan het resterende deel behang in. Vouw dit deel dan ook dubbel en laat het behang enkele minuten inweken.

behang inlijmen

 

 

STAP 3: Werkwijze behangen

 • De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep. Vanaf dat punt zet je met behulp van een potlood en schietlood een loodlijn op de muur.
 • Loop je trapje op met de eerste baan. Neem de buitenste punten vast, laat de baan dan voorzichtig zakken en plaats dan de strook strak tegen de loodlijn. Wrijf eerst de baan van boven naar beneden en daarna van in het midden naar de zijkanten. Met een borstel klop je het behang in de hoek. Trek het terug los, de rand knip je zodanig bij dat je ongeveer 1 centimeter door de hoek gaat. Klop het nu weer vast. Trek de hoek, om de paar centimeter knip je het randje in.
 • Bij de volgende baan plakt u over dit randje, strak in de hoek. Na iedere hoek breng je hierna terug een loodlijn aan.

 

STAP 4: Het behangpapier naadloos laten aansluiten

Rechte banen laten aansluiten

Om te zorgen dat alle banen naadloos op elkaar aansluiten, moet je elke baan op ongeveer 1 millimeter afstand van de vorige baan de nieuwe baan aanbrengen. Door het uit te wrijven met de uitwrijfborstel zal het behang vanzelf uitzetten en de gaten stoppen.

 

Hoeken laten aansluiten

Wil je je randen perfect laten aansluiten? Dan klop of druk je voorzichtig het behang in de hoek tussen de muur en plafond, kozijn of plint. Trek voorzichtig de baan los, knip dan het behang af op de vouw en druk het dan weer vast. Duw het behang bij wandcontactdozen er zachtjes tegen en trek het vervolgens terug naar achter. Je zal nu de contouren in het papier zien die je makkelijk kan uitsnijden of knippen.

behang plaatsen

 

Nog enkele nuttige tips en weetjes om vlot te behangen

 • Wrijf lijmresten onmiddelijk af met een licht vochtige doek.
 • Je kan loskomende randen na het drogen verhelpen door de lijm met een fijne borstel aan te brengen achter de randen.
 • Ik heb blazen in behang, wat kan ik daartegen doen? Je kan kleine blazen met een naald doorprikken. De grotere blazen kan je insnijden met een breekmes, hierna verwijder je de overtollige lijm door het voorzichtig uit te duwen in de opening en af te doppen met een doekje.