Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Renovlies

Renovatievlies of renovlies is hét behang om oude muren er weer als nieuw te laten uitzien. Het is overschilderbaar en werkt oneffenheden weg met weinig moeite. In dit artikel ontdek je de voordelen en mogelijkheden van renovlies. We geven je ook tips mee voor een correcte plaatsing van het behang.

Ga snel naar: PrijsSoortenGeschikte ondergrond – Stappenplan behangenAfwerking

 

Waarom kiezen voor renovlies?

 • Snel geplaatst: renovlies kan snel en gemakkelijk aangebracht worden. Je lijmt namelijk niet het behang zelf maar de muur waarop het behang komt.
 • Camoufleert de ondergrond: renovatievlies verbergt oneffenheden, kleurverschillen en scheurtjes in de ondergrond.
 • Beschermt de ondergrond: pleisterwerk blijft dankzij het vlies beschermd tegen schokken, zodat er geen krassen en putten in komen.
 • Overschilderbaar: het is de ideale ondergrond om op te schilderen, want de structuur is glad en vlak. Zo krijg je een egale muur of plafond zonder verfstrepen.
 • Kostenbesparend: het vlies absorbeert weinig, zodat je minder verf nodig hebt voor een goed resultaat.

 

Renovatievlies of glasvezelbehang?

Renovatievlies wordt vaak verward met glasvezelbehang. Het grootste verschil zit hem in de structuur. Glasvezelbehang kan een structuur hebben, die je ook blijft zien na het overschilderen van het behang. Renovatievlies daarentegen heeft een gladde of vlakke structuur. Tegenwoordig geniet renovlies de voorkeur. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook gemakkelijker te plaatsen en te verwijderen. Glasvezelbehang absorbeert ook meer dan renovlies, waardoor je meer verf nodig hebt bij het overschilderen.

 

Renovlies prijs

De prijs voor renovatievlies hangt af van de dikte en het type behang, het merk en de oppervlakte die je ermee wil behangen. Of je de behangwerken zelf uitvoert of een vakman inschakelt heeft natuurlijk ook een invloed op de prijs.

 

 • Kosten zelf behangen

  Een voordeel van zelf behangen is dat je kan besparen op arbeidskosten. Je moet dan wel zelf al het materiaal (behang, behangerslijm, …) aankopen, wat al snel veel geld kan kosten. Bovendien betaal je daarbij 21% btw op de materialen. Hou er ook rekening mee dat fouten bij doe-het-zelven zijn ook snel gemaakt, wat de kosten voor herstellingen achteraf kan doen oplopen.

  Prijs renovatievlies: ± € 35 – 85 per rol (25 m², dikte: 150 g). Bekijk dan het aanbod in de webshop.

 

 • Kosten laten behangen

  Wil je jezelf verzekeren van een kwalitatief en mooi resultaat? Dan kan je beter een vakman inschakelen. Een professionele schilder weet precies hoe hij te werk moet gaan en heeft daarvoor zijn eigen professioneel en kwalitatief materiaal ter beschikking. Is je woning ouder dan 2 jaar en laat je de behangwerken uitvoeren door een vakman? Dan betaal je bovendien slechts 9% btw op de werken en het materiaal. Een professional zal, gezien de vakmankorting die hij krijgt bij fabrikanten, ook betere prijzen kunnen aanbieden voor kwalitatieve verfmerken.

  Tarief schilder (incl. materiaal en btw): ± € 30 à 40 per uur / € 10 à 25 per m². Ontvang vrijblijvend offertes.

 

renovatievlies aanbrengen

 

Soorten renovatievlies

Reno is verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en merken:

 

1. Volgens dikte

Renovlies vind je doorgaans in diktes van 120 tot 280 gram. Een dun vlies van 120 of 150 g kan je gemakkelijk plaatsen. Deze diktes zijn geschikt als je enkel kleine oneffenheden wil verstoppen en het oppervlak wil klaarmaken voor schilderwerk. Moet je muur ook tegen een stootje kunnen of is het oppervlak ruw? Dan kies je beter voor een grotere dikte van 180 of zelfs 280 g. Renovatievlies met deze dikte is wel moeilijker te plaatsen dan een dun vlies. Je kan hiervoor ook aangepaste behanglijm gebruiken.

 

2. Volgens type

Bepaalde merken zoals Erfurt hebben renovlies met speciale eigenschappen ontwikkeld. Zo bestaat er een nog meer ecologische soort gemaakt van gerecycleerd papier en natuurlijk materiaal. Een zeer dikke variant heeft schimmelwerende en isolerende eigenschappen. Zo warmt je kamer sneller op en blijft het ook aangenaam warm. Andere types zijn dan weer volledig anti-allergeen. Wie achteraf niet veel moeite wil doen om het behang te overschilderen, kan ook kiezen voor voorgeschilderd renovatievlies.

 

Tip: Vraag advies aan een professional

Ben je handig en wil je zelf aan de slag? Bekijk dan het aanbod renovatievlies in de webshop.

Renovlies laten aanbrengen door een vakman verzekert je dan weer van een nauwkeurige en mooie afwerking met kwalitatief behang. Een vakman kan je ook informeren over de verschillende soorten renovatievlies en adviseren over het type dat het meest geschikt is voor jouw project. Ontvang vrijblijvend offertes van professionele behangers via de offertepagina.

 

Welke ondergrond is geschikt?

Pleisterwerk, hout, MDF en gyproc zijn geschikt voor het behangen met renovlies. Deze soorten ondergrond nemen wel veel behanglijm op. Daarom moet je ze eerst behandelen met een voorstrijkmiddel, zodat het renovatievlies zich goed kan hechten en je minder kans hebt op luchtbellen in het behang.

Het is daarentegen niet aangeraden om dit soort behang te plaatsen op glasvezelbehang of tegels. De structuur van de ondergrond komt dan door je renovatievlies heen (bv. het visgraatmotief van glasvezelbehang, de naden tussen tegels …). Dit kan je oplossen door de bestaande muurafwerking te verwijderen.

 

renovatievlies overschilderbaar

 

Stappenplan renovatievlies aanbrengen

Mits de juiste kennis en kwalitatief materiaal kan je zelf je muur behangen met renovlies. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe dat moet. Materiaal voor het behangen vind je in de webshop.

 

 • Voorbereiding van de ondergrond

  1. Zorg ervoor dat andere werken aan de muur al afgewerkt zijn. Plinten en sierlijsten moeten op voorhand geplaatst zijn. Kijk ook na of je de leidingen eerst moet vervangen.
  2. Neem oude verf- of behanglagen weg. Anders riskeer je dat je renovatievlies loskomt. Bij pleisterwerk kan je scheuren en putjes best voorzien van een nieuwe laag pleister. Doe dit ook voor de naden van gyproc.
  3. Poets het oppervlak zodat stof of vuil niet in de lijm terechtkomen.
  4. Breng een voorstrijkmiddel aan.

 

 • Het behang bevestigen

  1. Snijd het behang in stroken. Neem minstens een marge van 10 cm extra, zodat je zeker niet te kort komt. Het overschot kan je achteraf afsnijden.
  2. Strijk de muur in met behanglijm. Neem ook hiervoor een brede marge. Gebruik voldoende lijm, zodat je geen blaasjes krijgt en de randen niet loskomen.
  3. Plaats nu de stroken één voor één tegen de muur. Een schietlood helpt om ze recht te hangen. De stroken mogen elkaar niet overlappen, maar plaats ze ook niet te ver van elkaar om naden te vermijden. Heb je toch naden, dan kan je ze vullen met een filler.
  4. Strijk met een behangroller over het geheel om lucht eruit te duwen en het glad te strijken.

 

Ben je niet zeker of je dit wel kan of het juiste materiaal hebt? Dan kan je het karweitje overlaten aan een professional. Zo ben je verzekerd van recht, naadloos behang dat lang meegaat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat via de offerteservice.

 

Renovlies afwerken

Hangt het renovatievlies tegen de muur? Dan is het klaar om af te werken. Dat kan op verschillende manieren.

 • Renovatievlies overschilderen: wil je het renovatievlies overschilderen? Gebruik dan eerst een primer. Hiermee verstop je naden en zuigt het behang minder verf op. Tip: er bestaat ook renovatievlies dat al voorgeprimered is.
 • Renovatievlies behangen: de meeste decoratieve behangsoorten zijn erg dun en vragen daarom een gladde ondergrond. Met renovlies creëer je een perfect gladde ondergrond en kan je dun behang zonder problemen aanbrengen.
 • Renovatievlies betegelen: op renovatievlies kan je ook nieuwe tegels bevestigen.