Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Voorbereiding behang plaatsen - Goed begonnen is half gewonnen!

Om behangen net dat tikkeltje aangenamer te maken is het belangrijk je werkplek goed voor te bereiden. Zo voorkom je onnodig geloop naar de winkel en kan je zonder stoppen of ergernissen de kamer behangen.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

De kamer voorbereiden

Maak ruimte

Niets vervelender dan behangen met onvoldoende ruimte. Verhuis alle spullen en meubels naar een andere kamer of zet ze centraal in de ruimte als deze groot genoeg is. Zorg er wel voor dat alles goed afgeschermd is en nog dat er nog ruimte is voor een werkstation.

 

Dek de vloeren af

Door de vloer af te dekken met een plasticfolie of karton voorkom je plekken en beschadigingen. Rondom de behangtafel leg je best een dikkere laag in het geval de pot met behanglijm zou omvallen. Zo zal de lijm niet meteen doordringen tot de ondergrond.

 

Voorzie een werkstation

Het werkstation is de plek waar alle werkgerei en behangmateriaal netjes bij elkaar ligt. Dit voorzie je best centraal in de kamer zodat je het werkstation niet hoeft te verplaatsen tijdens het behangen.

 

Controleer de muren

Ga er nooit van uit dat behangpapier de fouten van je muur zal verdoezelen. Uitstulpingen kan je makkelijk vlak schuren en putten kan je vullen met een sneldrogende pasta. Het zou zonde zijn van de moeite en het geld om te eindigen met een lelijke behangwand.

 

De werkplek en materialen

Niets vervelender dan starten met behangen om dan te constateren dat er nog enkele spullen ontbreken. Met deze checklist voorkom je onnodig geloop naar de behangwinkel:

  • trapladder of krukje
  • Breekmes en reservemesjes
  • schraper om overtollige lijm voorzichtig te verwijderen
  • Behangtafel met eventuele snijplak onder.
  • Schuurpapier om oneffenheden op de muur weg te werken.
  • Plastic spatel of verfrol om het papier aan te drukken.
  • Houten meter en een rechte lat om behangpapier te snijden.
  • Behangborstel en kleine verfborstel (Eerst wassen om losse haren te verwijderen)

 

Andere benodigdheden

Naast de traditionele behangmaterialen zijn er ook enkele huishoudelijke spullen die zeker niet mogen ontbreken als je de kamer gaat behangen:

 

Extra paar schoenen of schoenkousen

De emmer met behangerslijm omverstoten en er vervolgens instappen, je zal zeker niet de eerste zijn! Voorzie steeds een paar extra schoenen zodat je niet blootvoets en vol lijm het huis moet doorkruisen.

 

Een emmer met helder water

Heb je gemorst of wil je de handen eens wassen? Met helder water bij de hand kan je vuile plekken snel reinigen.

 

Propere vodden en handdoeken

Als er iets is wat je nooit genoeg kan hebben dan zijn het wel handdoeken en vodden. Is je behangborstel in het water gevallen, heb je gemorst op de grond of plakken je handen? Met een propere vod maak je alles weer snel droog en plakvrij.

 

Plastic zakken of afvalzakken

Heb je gemorst en zit je plots met een hoop vuile vodden dan kan een vuilzak heel praktisch zijn. Ook vuile kranten en restanten van behang kunnen zo meteen weggegooid worden.