Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Binnenmuren renoveren met behang

Heb je mooi behang gekocht en ben je van plan zelf de handen uit de mouwen te steken? Om te voorkomen dat het resultaat onregelmatigheden vertoont of dat het behang gaat lossen, moet de muur zo glad en schoon mogelijk zijn. Daarom moet er eerst goed voorbereid worden door oude lagen verf of behang te verwijderen en eventuele scheuren of gaten in de muur te repareren. Hoe je de binnenmuren kan renoveren lees je hier.

 

De ondergrond is de basis!

Hoe gladder de ondergrond, hoe gladder het resultaat. Daarnaast moet het behang natuurlijk goed kunnen hechten en op een ondergrond die al loslaat is dat niet mogelijk. Daarom moet afbladderende verf of loslatend behang of kalk eerst verwijderd worden. Met een plamuurmes steek je losse delen eraf.

 

badkamer-renovatie-binnenmuren

 

Oud behang verwijderen

Als er nog behang op de muur zit, dan moet je kijken of dit eraf gehaald moet worden of niet. Hoewel je het mooiste resultaat krijgt als je oud behang verwijdert, kan het als het nog goed vast zit blijven zitten. Controleer daarom vooral of de randen, naden en hoeken nog goed vast zitten. Dikke naden moeten dan wel glad geschuurd worden en mocht er een klein stukje los zitten, dan moet dit eerst vastgeplakt worden.

In alle andere gevallen moet het oude behang verwijderd worden. Dit kan op de droge of de natte manier. Probeer eerst of het behang er zo afgetrokken kan worden door een bovenhoek los te maken en het schuin omlaag te trekken. Hou de handen dicht bij de muur. Mocht er een laagje papier blijven zitten, dan is dat niet erg. Lukt het droog niet, dan kan je met handwarm water met een afweekmiddel aan de gang gaan. Spuit het op het behang of spons het erop en laat het intrekken. Vervolgens kan het met een plamuurmes weggestoken worden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een stoomapparaat.

 

Gaten en scheuren vullen

Krab scheuren uit met een verfkrabber zodat vulmiddel beter hecht bij het renoveren van de muren. Voordat je gaat opvullen moet het oppervlak rondom de scheur ontvet worden. Dit kan met ammonia, maar beter is om St. Marc te gebruiken. Het is milieuvriendelijker en bovendien geurloos.

Voor het vullen van gaten kan je gebruik maken van kant en klare plamuur in een tube of vulmiddel in poedervorm dat aangemaakt wordt met water. Maak de uitgekrabde scheur eerst vochtig door middel van een plantenspuit. Door het vocht zuigt het minder plamuur op wat de hechting ten goede komt.

Gebruik een plamuurmes om de scheur te vullen: breng wat plamuur aan op het mes strijk dit in de voeg. Als de scheur vol is, trek dan het plamuurmes stevig over het oppervlak, zodat dit mooi glad en zonder naden wordt. Meestal krimpt het vulmiddel na het drogen en moet je de behandeling nog 1 of 2 keer herhalen, waarbij je het tussendoor laat opdrogen.

Bij gaten kan je dezelfde werkwijze volgen. Mocht het gat echter heel diep zijn, dan is het slim deze eerst op te vullen met kleine propjes krantenpapier die je insmeert met dik aangemaakte plaksel. Duw de propjes in het gat en duw stevig aan met een dun voorwerp. Gebruik zoveel propjes tot er een gat van een halve centimeter over is. Laat het een uurtje drogen en vul het op met vulmiddel.

 

Afwerken van de muren

Laat de reparaties goed opdrogen en schuur ze naderhand mooi glad. Je mag de overgang niet meer voelen als je er met je vingers over glijdt. Eventuele laatste oneffenheden kunnen worden bijgewerkt met een laatste dunne laag plamuur. Zo kan je de binnenmuren perfect renoveren zodat ze er weer als nieuw gaan uitzien.

 

Badkamerrenovatie van oude muren

Wil de badkamer renoveren en wil je hierbij niet alle muren betegelen dan doe je er goed aan de muren ook eerst mooi te renoveren. Bij de badkamerrenovatie wacht je best tot het tegelwerk gedaan is. Eens je badkamerrenovatie achter de rug is kan je de wanden afwerken met waterbestendig behang of verf. Lees ook de tips uit de rubriek badkamerrenovatie van renoveeruwwoning.be.

 

Een beschadigde buitenhoek renoveren?

Soms is de uitstekende hoek van de muur beschadigd. Om deze te renoveren kan je gebruikmaken van een latje dat ingevet is met olie. Deze kan je aan de muur bevestigen met kleine nageltjes zodat de hoek mooi gevuld kan worden. Vul de beschadiging op en druk de plamuur stevig tegen het latje. Laat dit goed uitharden voordat je het plankje verwijdert. Spijker het vervolgens op de andere kant en herhaal de procedure. Na het uitharden licht opschuren en de hoek is weer perfect.

Voor kieren tussen hout en de muur gebruik je het best elastische acrylaatkit en een kitpistool. Met een natte vinger strijk je de naad mooi glad. Veeg de gerepareerde delen tot slot schoon met een vochtige doek en vervolgens kun je gaan behangen. Nu weet je alles om zelf aan de slag te gaan. Veel succes met het renoveren van je binnenmuren!