Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Duplex behangpapier: kwalitatief behang op basis van papier

Duplex behangpapier is behang dat bestaat uit twee lagen papier. De naam ‘duplexbehang’ wordt steeds minder toegepast. Tegenwoordig spreekt men steeds vaker van ‘papierbehang’. De reden hiervan is dat simplex behang veel minder wordt gebruikt dan vroeger en het onderscheid tussen enkellaags en dubbellaags behangpapier steeds minder nodig is. Duplex behang wordt stotend aangebracht, dat wil zeggen dat de banen tegen elkaar worden aangebracht.

Uitvoeringen van duplex behangpapier

Duplex behangpapier bestaat grofweg in drie uitvoeringen: glad, met reliëf en met een luchtlaag tussen de papierlagen. De laatste soort is wat dikker van structuur en daarom geschikt om lichte oneffenheden in de muur te camoufleren. Voor slechte muren zijn andere soorten behang beter geschikt. Denk hierbij aan vliesbehang of glasvezelbehang.

 

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van duplex behangpapier is ongetwijfeld de goedkope prijs in vergelijking met andere soorten behang. Als nadeel is het dan weer moeilijk om te reinigen, niet vochtbestendig en ook niet geschikt om oneffenheden weg te stoppen. Of duplex behangpapier de juiste keuze is voor jouw muren zal dus afhangen van de gewenste afwerkingsgraad en ondergrond.

Plaatsen van duplex behang

 

Verschil (duplex) papierbehang en vliesbehang

Het verschil heeft voornamelijk te maken met de onderlaag van het behang. In feite is vliesbehang papierbehang met een speciale onderlaag (van vlies). Vliesbehang is door deze onderlaag een stuk sterker dan papierbehang en is eenvoudiger te verwerken. De lijm wordt bij vliesbehang namelijk rechtstreeks op de muur aangebracht waardoor het behang niet hoeft in te weken en nagenoeg geen last meer heeft van krimp of blaasvorming. Vliesbehang is ook een stuk makkelijker te verwijderen (droog verwijderbaar) dan duplex behangpapier dat splitbaar is (onderlaag blijft soms zitten bij het verwijderen).

Behangpapier in de slaapkamer

Bij bovenstaand project waren de muren bekleed met kurken tegels. Deze werden verwijderd maar de lijmsporen hebben aanzienlijke sporen nagelaten op het papier. Omdat deze er door zouden komen bij gewoon behangpapier werd er gekozen voor een dekkend renovatievlies van 180 gram. Het resultaat is een strakke en frisse muur die net bezet lijkt.

 

Duplex behang kopen

Een rol duplex behang is meestal zo’n 10 meter lang en kost tussen de €10 tot €20. Het grote prijsverschil hangt af van de gekozen print en leverancier.