Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang verwijderen is een lastige en tijdrovende klus. Het wordt geplaatst met hoogwaardige lijm en is 1 van de sterkste behangsoorten op de markt. Ook de structuur van de glasvezel maakt van het verwijderen een klus waarbij je veel geduld moet uitoefenen. Hoe je succesvol glasvezelbehang verwijdert of wegwerkt, kom je te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: glasvezelbehang verwijderen
OPTIE 2: glasvezelbehang wegwerken
Prijs glasvezelbehang verwijderen
Conclusie: glasvezelbehang verwijderen of wegwerken?

Ga naar webshop

OPTIE 1: glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang verwijderen is een werkje waarvoor je veel geduld en tijd moet hebben. Toch is het zeker geen onbegonnen werk. Hieronder bespreken we enkele methodes om je glasvezelbehang te verwijderen:

 

Glasvezelbehang verwijderen met een stoommachine

Hoe verwijder je glasvezelbehang? De meest eenvoudige methode is het mechanisch verwijderen met een stoommachine. De hitte van de stoom maakt de lijm onder het papier vochtig en die komt daardoor sneller los. Maak eerst inkepingen in het behang met een mes of een behangperforator. Ga dan met de behangafstomer langzaam over het behangpapier. Laat dit een paar uur inweken zodat het vocht goed in de lijm kan trekken. Daarna kan je met een behangafsteker het glasvezelbehang verwijderen.

LET OP: een behangafstomer werkt het best als het glasvezelbehang niet of slechts dun geschilderd is. Bij een te dikke verflaag zal de stoom niet aan de lijm kunnen. In dat geval is het beter om het glasvezelbehang weg te werken of te kiezen voor een speciaal behangafweekmiddel.

→ Behangperforator, behangafsteker of behangafstomer kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Glasvezelbehang manueel verwijderen

Als afstomen geen optie is, kan je het behangpapier ook manueel aftrekken of afkrabben met een behangafkrabber. Let op: dit is een lastige, arbeidsintensieve karwei. Veel hangt af van de ondergrond en de hoeveelheid gebruikte lijm. Na het verwijderen kunnen ook lijmresten op de wand achterblijven, deze kan je gewoon afkrabben en afschuren. Het voordeel van deze methode is dat je weer kan beginnen vanaf de oorspronkelijke ondergrond.

→ Behangafkrabber kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

Glasvezelbehang verwijderen met afweekmiddel

Behangafweek is een andere mogelijkheid om glasvezelbehang te verwijderen. Dat is een afbijtmiddel voor glasvezelbehang dat efficiënt op de lijm inwerkt en het papier zo losweekt. Voor hardnekkig glasvezelbehang kan je deze optie overwegen.

Let op: dit is een erg agressief middel, waardoor je dus de nodige voorzorgsmaatregelen moet nemen. Vermijd bv. aanraking met huid en ogen. Onthou ook dat agressieve chemicaliën de ondergrond kunnen aantasten. Gebruik dus enkel en alleen een afbijtmiddel als geen enkele andere methode goed werkt.

→ Behangafweek kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Glasvezelbehang verwijderen

 


OPTIE 2: glasvezelbehang wegwerken

Is het glasvezelbehang verwijderen geen optie? Dan kan je ook het behangpapier wegwerken. Zo hoef je niet te knoeien met bijtende middelen. Dat is vooral efficiënt bij glasvezelbehang waarop een dikke laag verf ligt. Je kan je glasvezelbehang wegwerken op de volgende manieren:

 

Glasvezelbehang bepleisteren

Je kan op het glasvezelbehang een pleisterlaag aanbrengen. Ga je zelf aan de slag? Dan kan je een kwalitatieve afwerkplamuur kopen om je muur mooi glad en effen te maken. Vergeet eventuele oneffenheden eerst niet weg te werken met een vulmiddel. Je kan natuurlijk ook een beroep doen op een professionele stukadoor. Na het pleisterwerk kan je je muur eventueel opnieuw verven of behangen.

→ Vulmiddel of plamuurmessen kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Glasvezelbehang overschilderen

Is het glasvezelbehang nog in een goede staat en hangt het stevig vast? Dan kan je het behangpapier gerust ook overschilderen in een kleur naar keuze. Voor een fraai eindresultaat schilder je het glasvezelbehang best baan per baan.

→ Op zoek naar verf? Bekijk het aanbod in de webshop.

 


Prijs glasvezelbehang verwijderen

Wil je graag je glasvezelbehang verwijderen of wegwerken? Hieronder vind je enkele richtprijzen voor de materialen om deze klus tot een goed einde te brengen:

MaterialenKostprijs (incl. btw)
Behangafstomervanaf € 35
Behangperforatorvanaf € 18
Vulmiddelvanaf € 7 (voor een tube)
Behangafstekervanaf € 13
Behangafweekmiddelvanaf € 9 (voor 500 ml)

Let op: dit zijn richtprijzen en kunnen variëren naargelang het merk, de hoeveelheid en inhoud van bv. de tube of de fles. Wil je een overzicht van alle mogelijkheden? Neem een kijkje in de webshop.

 

Hulp nodig van een ervaren vakman?

Geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Of wil je nadien toch meteen de muren laten schilderen of behangen door een professional? Dan kan je aan een ervaren schilder of behanger vragen om ook het oude glasvezelbehang te verwijderen. In het totale kostenplaatje zal deze klus een meerprijs vormen, maar zo ben je tenminste zeker van een goede en degelijke afwerking van de ondergrond.

TIP: maak gebruik van onze online offertedienst om gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat te ontvangen bij vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Verwijderen glasvezelbehang

 


CONCLUSIE: glasvezelbehang verwijderen of wegwerken?

Welke methode kies je nu het best wanneer je je oude glasvezelbehang van de muur wil halen? We sommen het hieronder nog eens voor je op:

  • Niet of dun geschilderd = glasvezelbehang verwijderen: dit is de beste optie als het behangpapier niet of slechts dun geschilderd is. Je kan het glasvezelbehang afstomen met een behangafstomer, het manueel afkrabben met een speciaal mes of het afweken met een afbijtmiddel.
  • Dik geschilderd = glasvezelbehang wegwerken: je kan glasvezelbehang ook eenvoudig camoufleren door er een nieuwe laag pleister of verf op aan te brengen. Dit gaat niet alleen sneller, maar is ook een betere oplossing als het glasvezelbehang dik geschilderd is. Verwijderen is in dat laatste geval bijna onmogelijk, tenzij je behangafweek gebruikt.

 

Ga naar webshop