Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Behangpapier-info.nl Online advies & inspiratie over behangwerken
en de verschillende soorten behang.
header image
Behangpapier-info.nl

Vliesbehang in de badkamer

Vliesbehang is ideaal om op licht beschadigde muren te gebruiken. Het vormt een perfecte ondergrond om overheen te schilderen. Daarnaast wordt het ook steeds vaker als vervanger van klassiek papieren behang of vinyl gebruikt en kan het zelfs in de badkamer worden toegepast.

Behangpapier kopen? Bekijk het volledige aanbod in de webshop

 

Toepassingen in vochtige ruimtes zoals de badkamer

Ben je op zoek naar behang om in de badkamer te gebruiken, dan is vliesbehang een prima keuze! In tegenstelling tot traditioneel behangpapier zal de condens niet doordringen naar de lijm waardoor de muren nat gaan worden en de lijl kan losweken

badkamer behangen

Wanneer je kiest voor vliesbehang in de badkamer is het belangrijk ook kwalitatieve verf te gebruiken die geschikt is voor gebruik in de badkamer. Achter het bad, de douche of het lavabomeubel kies je best wel voor een compleet waterdicht materiaal. Op alle andere plaatsen zoals het plafond en de wanden is vliesbehang perfect mogelijk.

Kwalitatief vliesbehang voor de badkamer kan je online kopen in deze webshop.

 

Hoe moet vliesbehang in de badkamer worden aangebracht?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor het op maat snijden/knippen van de stroken vlies (de muurhoogte + 10 centimeter), maar ook voor het voorbehandelen van de ondergrond.

Een poreuze muur, bijvoorbeeld gips of pleister, moet bestreken worden met een primer zoals Optiprim, Bisol of Isolprimer. Dit zorgt voor een betere verlijming en minder kans dat er zich blazen vormen onder het behang. Bisol is het meest geschikt voor gebruik in de badkamer want dit isoleert de ondergrond tegen eventuele vochtwerking.

Nadat de primer gedroogd is, smeer je de muur in met Universele Wandlijm, die lijm is zowel voor de badkamer als voor andere ruimten geschikt. Bestrijk steeds ruim de breedte van 1 baan in met de lijm. Plak dan een strook vliesbehang op en breng weer lijm aan voor de volgende strook. Voor het aandrukken en gladstrijken van het vliesbehang gebruik je een aandrukrol of –spatel. Breng de volgende strook steeds precies langs de voorgaande strook aan en als er lijmresten of vlekken op het behang komen, veeg je deze direct weg met een vochtige doek. Ga zo door tot de hele wand klaar is. Snijd op het laatst de boven en onderkant netjes af met een scherp stanleymes of cutter. In de badkamer werk je het vliesbehang af met een waterbestendige verf zoals Bolatex.

Vliesbehang vochtige ruimte

Het voordeel van behang in badkamers is dat je veel sneller kan werken met opvallende kleuren. ben je het kleur beu, dan schilder je de muur makkelijk en snel over. Als je rekening houdt met alle aandachtspunten die hier besproken worden zijn de mogelijkheden eindeloos!

 

Wat is vliesbehang en waarom is het beter dan glasvezelbehang?

Oorspronkelijk wordt vliesbehang dus gebruikt om een mooie egale ondergrond te creëren die verder afgewerkt kan. Tegenwoordig zijn er echter meerdere toepassingen en zijn er twee soorten te krijgen; echt vliesbehang en glasvezelbehang.

Het echte vliesbehang bestaat uit een dun vlies dat gemaakt is van cellulose en polyester. Deze nuttige info laat ons weten dat dit materiaal bijzonder sterk is en geschikt is voor diverse mogelijkheden. Glasvezelbehang is gemaakt van glasvezel en is verkrijgbaar in meerdere kleuren en motieven. Het glasvezelbehang zonder motief is licht doorzichtig en wordt ook wel glasvlies genoemd. Dit type wordt echter steeds minder gebruikt omdat echt vliesbehang dezelfde eigenschappen heeft en, in tegenstelling tot glasvlies, heeft het geen irriterende werking op de huid en ogen.

Beide soorten zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, diktes, breedten en motieven.

 

Niet geschikt voor vliesbehang

Niet alle plekken in de badkamer zijn geschikt om vliesbehang aan te brengen. De wanden van de douche bijvoorbeeld; deze krijgen gewoon teveel water te verwerken. Het makkelijkste is om die delen gewoon te betegelen. Wil je toch verven, dan moet je eerst zorgen dat de ondergrond watervast is en dat is bij pleister of gips gewoon niet het geval. Dan kun je beter een laag watervaste cementpleister aanbrengen. Deze kan vervolgens worden overschilderd met een watervaste muurverf. Gebruik voor een perfect resultaat met een lange levensduur bij voorkeur 3 lagen Epomur.

Badkamer schilderen

 

Vliesbehang in de badkamer kan prima

Het is dus heel goed mogelijk vliesbehang toe te passen in de badkamer. Vermijd daarbij die delen die veelvuldig nat worden maar bij de overige delen is vliesbehang, met de juiste aanpassingen, een prima optie!